Близо година пауза извън футбола е променила Жозе Моуриньо и му е помогнала да осъзнае много неща за кариерата си. Това каза португалският мениджър по време на първата си пресконференция след назначаването в "Тотнъм".

Специалния заема мястото на Маурисио Почетино, който беше освободен във вторник вечер. Моуриньо ще дебютира начело на "шпорите" в дербито с "Уест Хем" в събота. По време на срещата си с медиите португалецът очерта какво може да се очаква от него и новия му отбор.

"Тези 11 месеца, в които бях извън футбола, никога не са били загуба на време. За мен беше период, в който мислех много и анализирах, подготвях се. Човек никога не губи своята ДНК и идентичност. Аз разсъждавах за много неща, осъзнах, че в кариерата си съм допускал много грешки, но съм доказал, че не правя една и съща грешка два пъти", каза Моуриньо и добави, че е променен.

"Сега съм по-силен, не физически, защото винаги съм бил във форма. По-силен съм от емоционална гледна точка. Спокоен и мотивиран съм, но не сме тук да говорим за мен, тук съм, за да помогна на отбора и всички в клуба."

Моуриньо обеща, че ще опита да зарази всички около себе си с непримиримостта си и постоянното желание за победа. Португалецът има три титли на Висшата лига с "Челси", а със сините и "Манчестър юнайтед" спечели общо 11 трофея.

"Когато не печеля, няма как да съм щастлив и това няма да се промени никога. Надявам се да предам това и на играчите, те трябва да мразят загубите. Не трябва да са доволни, ако не са напуснали терена като победители. Ако ти си щастлив след загуба, тогава в нито един период от кариерата си няма да се превърнеш в победител", добави Специалния.

Португалецът призна, че в последните месеци е бил честен със себе си и своя екип, за да анализира грешките си. Той подчерта и големия потенциал, с който разполага "Тотнъм", за което отдаде дължимото на предшественика си Почетино.

"Отборът има огромен потенциал. Ясно е, че щом се прави треньорска смяна по средата на сезона, значи нещо не е наред или поне заради лоши резултати. Почетино е страхотен мениджър и свърши невероятни неща. Това винаги ще бъде неговият клуб и винаги е добре дошъл на стадиона или на базата", каза Моуриньо.

Португалецът завърши шеговито брифинга си, обявявайки, че е привързан към всички клубове, които е водил в кариерата си, и ще бъде по същия начин с "Тотнъм". "Имам пижама на всеки отбор, който водя, и спя с нея."

Той дори определи "Тотнъм" и играчите си като своя подарък за Коледа.

"Аз обичам да давам подаръци, докато този, който получавам сега, са моите играчи. Не мисля дали ми трябват такива на трансферния пазар, защото първо трябва да опозная момчетата, с които разполагам. Един мениджър научава играчите си, когато работи с тях всеки ден."

Дневник