Опити за хакерски атаки към базата данни на Националната агенция за приходите (НАП) продължават и след случая от юли, при който медии получиха достъп до лични данни на над 1 млн. граждани и фирми.

За продължаващите атаки - но вече неуспешни, съобщи изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова пред депутатите от временната парламентарна комисия за изясняване на случая.

"Непрекъснато се регистрират такива опити, но ние успешно успяваме да ги предотвратим, благодарение на новите приложения и системи, които през това време внедрихме", каза изпълнителният директор, цитирана от БТА.

Димитрова даде пример със случай, в който в рамките на ден е имало хиляди опити защитата на информацията да бъде разбита. "Информацията за айпи адреса предоставихме своевременно на ГДБОП. Имаше още един подобен случай, също го предоставихме на ГДБОП. Доколкото знаем, разследването там продължава", каза Димитров.

Заради случая през юли бяха освободени шефовете на звена, отговарящи за информационната сигурност, а Комисията за защита на личните данни глоби администрацията с 5.1 млн. лв.

Води се разследване срещу собственика на софтуерната компания "ТАД груп" Иван Тодоров по обвинение в подбудителство за кибертероризъм за организирана престъпна група с користна цел.

Одит на "Информационно обслужване" оповестен наскоро, показа пропуски в системата за защита - сървърите на НАП са стари, липсва допълнително електрическо захранване, климатизацията не е добра, дори помещенията, в които са разположени, не отговарят на изискванията. Има пропуски в мрежовата архитектура, която с годините е прекомерно разширена, бяха заключенията на проверяващите.

Дневник