Новият председател на Европейската народна партия Доналд Туск осъди днес "нелибералната" политика на унгарския премиер Виктор Орбан и заяви, че ЕНП ще вземе решение за статута на унгарската управляваща партия "Фидес" в редиците си в началото на следващата година, предаде "Асошиейтед прес".

Туск, който беше избран за председател снощи на двудневния конгрес на ЕНП в хърватската столица Загреб, каза, че решението дали партията на Орбан ще остане в групата, ще бъде взето през януари, след като приключи вътрешно разследване.

Дясноцентристката ЕНП е най-голямата група в Европейския парламент. Тя е съставена от множество национални партии. Членството на "Фидес" беше временно преустановено през март, преди европейските избори през май, заради обвинения в нарушаване на върховенството на закона. Орбан е смятан от мнозина за авторитарен лидер, отслабил демокрацията в страната си.

"Не за първи път изразявам мнението си за нелибералната демокрация, а това, доколкото разбирам, е новата основна идея на Виктор Орбан. Смятам, че трябва да сме много решителни в борбата с подобни идеи", заяви председателят на Европейския съвет, който на 1 декември ще отстъпи мястото си на бившия белгийски премиер Шарл Мишел.

В речта си при откриването на партийния конгрес вчера той отправи остри нападки срещу "политическите популисти, манипулатори и автократи" в редиците на групата.

При все това не всички в ЕНП са съгласни с позицията му. Бившият словенски премиер Янез Янша защити членството на партията на Орбан и заяви, че според него тя ще остане в ЕНП след разследването.

"Да се наказва най-успешната партия в групата не би имало никакъв смисъл", каза Янша на форума.

ЕНП е най-голямата партия в ЕП от 20 години, но на последните избори изгуби значителен брой места, главно в полза на десни популисти и на кандидати от Зелената партия.

/БТA, Дневник