Сръбските служби за сигурност са разкрили обширна разузнавателна операция между руски шпиони и членове на сръбската армия.

Това съобщи президентът на страната Александър Вучич броени дни, след като в края на миналата седмица медии разпространиха видео запис, на който се вижда как офицер от руското военно разузнаване дава пари на сърбин в Белград.

Изявлението на Вучич бе направено след заседание на Съвета за национална сигурност, свикано след разрастването на скандала и посочването поименно на руснака като служител на Главното управлене на Генщаба на руската армия (по-известно със старото си име ГРУ, Главно разузнавателно управление). До днес обаче имаше множество догадки кой е сърбинът, дали изобщо е държавен служител и спекулации, че записът дори е от преди 2 години.

Руското външно министерство смята, че историята с видеото е провокация, заяви днес говорителката Мария Захарова. Тя напочни, че на 4 декември в Москва предстоят разговори на Вучич с президента Владимир Путин. Вече имаше среща на сръбския президент с руския посланик Александър Бокан-Харченко, един от най-добрите руски дипломатически специалисти по Балканите.

"Свикнали сме няколко дни преди контакти на висше или високо равнище да се появват интересни сюжети, представяни за сензации. Минава време и това или се замотава, или се оказва някаква наскоро съшита провокация", определи случващото се Захарова.

Дневник