Влакове, самолети, градски транспорт... Призивите за стачка срещу пенсионната реформа във Франция на 5 декември нарастват в един и без това напрегнат социален контекст между болничния персонал, "жълтите жилетки" и студентите, съобщи "Франс прес".

Браншовите синдикати на служителите в държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) призоваха към безсрочна стачка от 5 декември, за да защитят пенсионирането и специалния режим, с който се ползват железничарите. Ситуацията е същата и в парижкия градски транспорт, където стачка на метрото на 13 септември, в която се включиха много хора, вече блокира столицата.

Освен това двата профсъюза "Форс увриер" и Общата конфедерация на труда (Се Же Те - CGT) призовават за безсрочна стачка от 5 декември в градския транспорт и автомобилния превоз на хора, стоки и пари. Призивът засяга също шофьорите на линейки, професионалните носачи и шофьорите на таксита.

Във въздушния транспорт трите синдиката на "Ер Франс" (Air France), които представляват най-вече нaземния персонал, обявиха предупреждение зa стaчка, но обединенията на пилотите и кабинния персонал не призоваха към протест.

Пенсионната реформа, за която настоява президентът на Франция Еманюел Макрон без да възнамерява да отстъпи, предвижда "универсална система" по точки, която трябва да замени сегашните 42 режима и в която "всяко внесено евро ще дава еднакви права на всички".

Пенсионната реформа остава взривоопасна тема във Франция , където мнозина се страхуват или се надяват на повторение на стачката, която парализира страната за един месец през 1995 година и бе най-голямото социално движение от 1968 година, отбелязва АФП.

Недоволството в болничния сектор, който е в криза, продължава от няколко месеца и спешните мерки, оповестени от правителството в сряда, не успяха да убедят персонала на болниците, предвиждащ нови стачни действия

Движението на "жълтите жилетки", при което се наблюдава леко отстъпление след миналата година, все пак продължава да присъства на френската сцена и демонстрациите за първата му годишнина в събота в Париж отново бяха белязани с насилие.

Има и призиви за мобилизация в началото на другата седмица заради спешния план срещу недостатъчното финансиране за студентите и несигурното им положение. /БТА

Дневник