Унгарската партия "Фидес" може да напусне Европейска народна партия (ЕНП), след като получи смесени сигнали за намеренията на дясноцентристкия блок във връзка с нейното замразено членство, обяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

ЕНП замрази членството на "Фидес" през март заради опасения, породени от популистките антиимигрантски кампании на Орбан и подкопаването на върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата по време на мандата му. "Фидес" не беше поканена на двудневния конгрес на ЕНП в Хърватия тази седмица.

ЕНП заяви, че ще изпрати специален комитет от "мъдреци", за да разследват условията в Унгария, и ще реши дали да запази в редиците си "Фидес", процес, който новият председател на групата Доналд Туск очаква да приключи до края на януари.

Пред унгарското национално радио Орбан каза: "Очакваме ЕНП да каже истината за възгледите и плановете си и тогава ще вземем окончателно решение". "Въпросът е дали новият председател (на ЕНП) може да спре курса си наляво. Ако може, имаме общо бъдеще. Ако не, ще трябва да изградим друга политическа общност", допълни той.

В реч на конгреса на ЕНП в Загреб Туск не назова конкретно Орбан, но даде ясно да се разбере, че консервативната група няма да се промени, за да се нагоди към десния популизъм.

"Трябва да сложим край на това. В една политическа битка истината и почтеността не могат да бъдат напълно безсилни пред фалшивите новини, манипулациите и омразата. Няма да жертваме ценности като гражданските свободи, върховенството на закона и почтеността в обществения живот на олтара на сигурността и реда. Който не може да го приеме, де факто се поставя извън нашето семейство (на ЕНП)", подчерта Туск.

Сред политиките на Орбан, който се самообяви за "нелиберал", са двойна телена ограда по унгарската граница със Сърбия, за да не бъдат допускани мигранти, кампании с билбордове и постоянна антиимигрантска реторика.

Туск е бивш дясноцентристи премиер на Полша от партията "Гражданска платформа". Той се оттегли през 2014 г., за да оглави Европейския съвет, а "Гражданска платформа" беше победена година по-късно от дясната националистка партия "Право и справедливост", съюзник на Орбан, който и досега управлява в Полша.

Дневник