Трима потенциални инвеститори са заинтересовани да развиват летището край Стара Загора след като правителството го рекламира за изграждане на международен каргоцентър между Европа, Азия и Африка. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Емил Караниколов.

Приоритет ни е логистичен хъб за стоки между Европа, Азия и Африка, подчерта той.

По думите на министъра инвеститорът трябва да е стратегически, защото локацията е хубава. Не е проблем да се направи летище - паметник, но е хубаво да намерим оператор - инвеститор, добави той.

Летището няма лиценз, но има развита инфраструктура, ток , канал, вода, газ, обширни площи, предоставени включително от Министерството на отбраната. Затова то има потенциал за развитие и като голяма индустриална зона, каквито планове също е имало в годините, макар и нереализирани.

Локацията има предимства и има заинтересовани потенциални инвеститори и се надявам в скоро време да се реализира проект, каза Караниколов.

Той подчерта, че преди държавата да вземе решение, то ще бъде консултирано с обществеността в града.

В предишното правителство на ГЕРБ тогавашният министър на икономиката Божидар Лукарски опита неуспешно да възобнови работата на летището. Тогава той назначи петима души да управляват тричленния състав на дружеството с идеята мениджърите да развият проекта, но безуспешно.

Дневник