Три от компаниите, предлагащи електрически тротинетки под наем в София, изпратиха отворено писмо до министрите на транспорта и вътрешните работи Росен Желязков и Младен Маринов, в което се обявяват против предвидената законова мярка за задължително носене на каска при използването на подобен тип превоз.

Повод за реакцията на компаниите Lime, Brum и Hobo са предложените миналата седмица промени в Закона за автомобилните превози (ЗАП). С тях управляващите ще опитат да въведат ред в използването на електрическите тротинетки. Новите текстове са публикувани за обсъждане на Портала за обществени консултации на Министерския съвет, като по тях се приемат препоръки и предложения до следващата седмица.

В тях изрично е упоменато, че носенето на каска е задължително. Според компаниите "задължаваща, а не препоръчителна законова мярка би забавила и дори спряла подема на велосипедите и индивидуалните електрически превозни средства".

"Ние призоваваме всички заинтересовани страни да работим по-усърдно за изграждане и подобряване на културата на движение по пътищата, както и на подходящата инфраструктура. Вярваме, че това е практична стъпка, която ще даде най-добри резултати в дългосрочен план", пише още в писмото на Lime, Brum и Hobo.

Дневник