Работна среща по проблеми и въпроси в областта на преподаване и подготовка на състезатели по информатика събра по време на Международния есенен турнир по информатика 50 преподаватели и лидери на отбори от 8-те страни състезаващи се в XI-та IT надпревара.

Участниците във форума бяха поздравени от ректора на шуменския университет „Епископ Константин Преславски” проф. д.и.н. Георги Колев, декана на Факултета по математика и информатика доц. д-р Вежди Хасанов и зам. кмета на община Шумен д-р Светлана Маркова.

Участниците от Сърбия споделиха опита си при подготовката на състезатели по информатика в младша възраст, за гимназисти и студенти, а зам.-ректора на молдовския Тирасполски държавен университет проф. Анжела Глоба представи журнала, който са издали след първата работна среща по време на IATI 2018. За системата за насърчаване на младежи и проектите, по които работят с колегите ù  разказа Дина Зянгараева, експерт международни отношения от университета Инополис. Проф. Николай Борисов говори за лятната школа по информатика, която организират в Казан, Русия, а проф. Аниела Лица, директор на център за високи постижения Прахова-Плоещ, представи най-новото румънско състезание по информатика InfO(1)cup. В края на срещата  гл. ас. д-р. Бисерка Йовчева представи предложение за подготовка на ученици в младша възрастова група, в рамките на три години на базата на спираловидния подход.

Днес в 09:00 ч. стартира първия състезателен ден за 180-те джуниъри и синиъри, които вчера тестваха компютрите за състезанието. Резултатите на участниците могат да се следят в реално време в залата. Динамичните промени при класирането могат да се наблюдават на следните линкове:                                 IATI-Shumen 2019 Senior Day 1 http://fmi.shu-bg.net:8890/Ranking.html
IATI-Shumen 2019 Junior Day 1 http://fmi.shu-bg.net:8891/Ranking.html

Тази година Международния есенен турнир по информатика IATI е под патронажа на Президента на Република България. Организатори на събитието са Община Шумен, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа А&Б. Председател на организационния комитет на състезанието е Бисерка Йовчева. Партньори на проявата са Министерството на образованието, Районното управление по образование, Исторически парк Неофит Рилски и Мусала-Софт.

ШУМ.БГ