Майки на деца с увреждания излязоха на протест срещу назначаването на Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание, съобщи БНТ. Обединени около инициативата "Системата ни убива", те настояват за оставката на лидера на НФСБ или за разпускане на целия парламент.

С викове "Оставка" започна протестът на майките пред Народното събрание. Той е първият от серия акции, следващата от които ще е в понеделник (25 ноември) - автошествие, което ще започне в 18.30 ч. от площад "Народно събрание". Според майките изборът на депутатите демонстрира липса на морал и елементарно зачитане на достойнството на суверена. Протестиращите настояват всички депутати, които са гласували в подкрепа на Валери Симеонов, да си подадат оставките.

"Че как е възможно след всичките тези сигнали ти да го издигнеш от пост на пост. Доколкото знам, европейската практика, дето там сме членове или уж сме членове, при такива ситуации повече името му няма да се чуе", коментира Венелина Казанджиева пред БНТ. "Валери Симеонов не можахме да го изрием от политиката, а сега 118 депутати гласуваха "За" да стане зам.-председател. Искаме оставките на всички, които са натиснали бутона "За", каза Нели Димитрова.

Самият Валери Симеонов заяви, че всеки има право да протестира, но твърде бързо е забравен неговият призив за приемане на Закона за хората с увреждания. "В случая става въпрос за намеса в парламентарната демокрация. Правото на парламентарна група "Обединени патриоти" да имат зам.-председател е неоспоримо, така както имат ДПС, БСП, ГЕРБ, е редно и "Обединени патриоти" да имат", заяви той.

Бившият омбудсман и неуспял кмет на София Мая Манолова се присъедини към протеста.
Протестиращите блокираха движението. Очакват някой от депутатите да излезе и да разговаря с тях.

Миналата година в разгара на протестите на майките на деца с увреждания тогавашният вицепремиер Валери Симеонов нарече майките "група кресливи жени", които спекулират с "уж болни деца". Последваха протести с искания за оставката му, като премиерът Бойко Борисов се извини от името на заместника си, но самият Симеонов заяви, че не се отказва от думите си. Четири седмици след началото на протестите срещу него Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер.

Дневник