В зависимост от неизправността на автомобила, констатирана от служител на "Пътна полиция" глобата достига 500 лева, като може да се постанови и спиране на превозното средство от движение, се разбра днес на пресконференция, свързана с акция "Зима".

Инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция" уточни, че при незначителна техническа неизправност санкцията е 50 лева, при значителна до 200 лева и при опасна до 500 лева

"Ако имаме нарушаване на целостта на гумата под някаква форма, тази неизправност може да попадне в групата на значителната и опасна техническа неизправност. Законодателят предвижда и спиране от движение на превозни средства, при които е установен такъв вид неизправност, допълни тя.

Като опасна техническа неизправност може да се приеме и шофиране с гуми с протектор под 1.6 мм. До 28 февруари минимумът за грайфера е дори по-голям - 4 мм.

Сред другите системи, които ще се проверяват в рамките на акция "Зима", са също светлините, чистачките и парното.

От вчера започна третият етап на акция "Зима", насочен изцяло към поведението на водачите, техническата изправност на превозните средства и отношението към пешеходците, напомни Ботева. От началото на ноември минаха други два етапа на акцията, при които фокусът беше върху водачите на велосипеди и превозни средства теглени от животинска тяга, както и върху поведението на пешеходците.

Сравнение с 2018 година показва, че в първите 20 дни на Акция "Зима" от "Пътна полиция" са наложили повече санкции. Броят на издадените фишове до тази сутрин е 20 262, а електронните фишове за нарушенията на скоростните режими са 26 491.

С актове за установяване на административни нарушения са санкционирани 6010 водачи. По данни на Пътна полиция от 1 януари до вчера при катастрофи са загинали 562-ма души, което е с 10 повече в сравнение със същия период за миналата година. "От началото на ноември до 21 ноември броят на загиналите по пътищата е 37, което е с 15 по-малко в сравнение с миналата година", каза Ботева.

Дневник