На 21-ви ноември 2019 г., чешкият сенатор от Пиратската партия Лукаш Вагенкнехт е подал сигнал до Софийската градска прокуратура, в който изразява съмнения, че ЧЕЗ България съзнателно е сключила неизгодна сделка за продажба на ТЕЦ Варна с българското дружество "Сигда". Това съобщи Антикорупционният фонд, който е адресат за кореспонденция на сенатора в България.

В отговор на запитване от "Дневник" за потвърждаване, че такъв сигнал е получен, прокуратурата поиска въпросът да й бъде изпратен писмено.

"ЧЕЗ България", която е дъщерна на чешката държавна енергийна компания CEZ, продаде варненския ТЕЦ в края на 2017 г. на неизвестната по това време в енергийните среди компания "Сигда" ООД на министъра на транспорта в кабинета "Орешарски" и бивш шеф на пристанище Варна Данаил Папазов. Малко след сделката като мажоритарен собственик в "Сигда" влезе почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Желанието на ЧЕЗ да се освободи от неработещата варненската централа се обясняваше с това, че е силно замърсяваща, а инвестициите в очистващи инсталации са икономически неизгодни. След смяната на собствеността обаче централата получи от държавата финансиране под формата на "студен резерв".

ЧЕЗ придоби централата като част от по-голямата сделка за електорразпределението в Западна България, през 2006 г. за 206 млн. евро, а я продаде, по информация на "Капитал", за четири пъти по-малка сума.

През юни чешката Пиратска партия сезира прокуратурата в страната си за неизгодната за държавната компания сделка. Сега, по информация на Антикорупционния фонд, тя опитва да активизира разследване и в България.
Сигналът касае съмнения за общи стопански престъпления (съзнателно сключване на неизгодна сделка и безстопанственост), престъпления по служба (нарушаване на служебни задължения и използване на служебно положение), както и съмнения за избягване на данъци в големи размери.

Разглеждането на фактите по сделката от прокуратурата "е в интерес на утвърждаване върховенството на правото и общите Европейски ценности и е в интерес, както на чешките, така и на българските граждани и данъкоплатци," пише Вагенкнехт в сигнала си.

Самият Антикорупционен фонд припомня, че през юни тази година е алармирал редица институции за тревожни
обстоятелства по казуса "ТЕЦ Варна". "Действията ни засега са безрезултатни в опита да мотивираме институциите да защитават публичния интерес. Сигналът на чешкия сенатор, обаче, ясно показва, че въпросите за придобиването на "ТЕЦ Варна" и редицата любопитни решения и действия на държавни органи след това продължават да са актуални и да очакват своите отговори", коментира директорът му Бойко Станкушев.

Дневник