Басейнова дирекция "Дунавски район" (БДДР) връчи акт за установяване на административно нарушение на "Хидрострой" АД за нарушаване на разпоредбите на Закона за водите, съобщиха от екоминистерството днес.

Дружеството е изпълнител на дейности по почистване коритото на река Вит в района на "Боаза" съгласно договор с Областна администрация Ловеч. Работата по проекта обаче е започната, без да са преминати необходимите процедури съгласно Закона за водите.

Басейнова дирекция вече даде указания да се спрат всякакви дейности по почистване на реката до приключване на необходимите процедури по реда на Закона за водите.

Дотук се стигна, след като в началото на седмицата представители на риболовен клуб сигнализираха, че коритото на реката се унищожава и това създава предпоставки за екокатастрофа. Първоначално се смяташе, че причината е взимане на речна баластра за изграждането на новия участък на магистрала "Хемус" в района.

Впоследствие се разбра, че почистването на коритото е поръчано от областния управител на Ловеч. Междувременно от визита на строежа на магистралата от премиера Борисов излезе информация, че и изграждащите "Хемус" фирми имат отношение, защото са изградили в коритото площадки за разполагане на тежки кранове.

За утре на моста над река Вит в местността "Боаза" е насрочен протест.

Дневник