Няма правно основание, а само "политическа претенция" да се сезира Конституционният съд (КС) за повторния избор на Иван Гешев за главен прокурор. Това заяви пред журналисти министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който откри официално 4-дневно съвместно обучение по правата на човека в ЕС за магистрати от Гърция, Румъния и България в резиденция "Бояна". Инициатор на обучението е конституционният съдия Атанас Семов, а интерес към форума са проявили над 250 магистрати.

Министър Кирилов коментира пред журналисти темата за повторното избиране на Гешев и каза, че според него няма правно основание президентът да сезира КС с искане за тълкуване на правилата за избор на главен прокурор в основния закон.

"КС вече е изследвал тази правна норма и процедура. Във ВСС няколко пъти основахме дебатите на решението му по дело №2 от 2002 г. Смятам, че освен политическата претенция откъм правна страна няма проблем с тълкуването и прилагането на тази процедура. Тази норма има битие повече от 20 години в правната ни система. Не бих искал да влизам в дебат за пресилени ескалационни твърдения за правна несигурност, каквато всъщност тук няма", коментира министърът.

Конституционният съдия Атанас Семов обясни, че не би искал да коментира темата има ли възможност държавният глава да поиска тълкуване по процедурата по избор на нов главен прокурор, но от думите му се разбра, че този въпрос би могъл да бъде отнесен към съда. Семов каза, че все още не е постъпило подобно искане, но увери, че обикновено Конституционният съд се произнася бързо, задълбочено и отчитайки всички измерения на казуса.

"На кого да се извиня? На трима членове на Висшия съдебен съвет, на които давах думата не трикратно, а петкратно, за да повторят повече от 15 пъти едно и също твърдение или да се извиня на другите 20 членове на ВСС, на които отнемах думата?"

Така с въпроси министърът на правосъдието Данаил Кирилов отговори на над 170 съдии от цялата страна, които изпратиха отворено писмо, с което искат той и повторно избраният за главен прокурор Иван Гешев да се извинят публично за поведението си и неуместните коментари и лични нападки по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 14 ноември.

Съдиите поискаха и срещу Гешев да започне дисциплинарно производство заради заплахите, които е отправил към Атанаска Дишева от съдийската колегия в една от почивките на заседанието.

Гешев вече отговори, че няма намерение да се извинява на хора, които нямат чувство за хумор, а Кирилов коментира темата за първи път. Писмото трябваше да бъде разгледано на заседанието на пленума на ВСС вчера, но се оказа, че не е било внесено в дневния ред. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни вчера, че дневния ред се одобрявал от министъра и той е трябвало да го включи. Кирилов не присъстваше на заседанието и не отговори, но по процедура министърът само съгласува и разписва дневния ред и точките в него.

"Приказките на Лозан Панов за цинизъм във ВСС са несъстоятелни, той не е предлагал включване на писмото в дневния ред", коментира от своя страна Боян Магдалинчев. По думите му председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов не е правил предложение обсъждането на писмото да бъде включено в дневния ред, а само е попитал дали то е получено, а в отговор на това му е било казано "да".

Малко след заседанието на ВСС вчера Панов поиска официално позицията на министър Кирилов за писмото на съдиите.

По повод поисканите извинения Кирилов днес каза, че няколко пъти е отказал да даде думата на Вероника Имова, като обясни, че според него ролята на председателстващия на такъв дебат е "да го запази умерен, в рамките на неговата същност, а не да се търси проекция на изказванията в дебата, така че да послужи за други цели".

Министърът заяви, че се възприема като внимателен и чувствителен човек и се извинява дори когато бил сигурен, че не е причинил вреда или щета. "Но за този случай, тъй като въпросът е принципен, и ако прегледате целия хорариум в дебата, твърдя, че повече от една трета от времето се изказваха само тези трима членове на ВСС, смятам, че по никакъв начин не съм прекратил възможността им да изразят становище. Смятам, че е задължение на всички членове на ВСС и мое да спазваме възможно най-стриктно закона и смисъла на процедурата, иначе общи приказки и политически твърдения можем да си отправяме в телевизионни студиа, в свободна или друга обстановка, но не и в този случай, и в този формат", добави Кирилов.

Не иска да влиза "в препирня" с Магдалинчев за писмото на съдиите

По въпроса за отвореното писмо на съдиите и защо не е било включено в дневния ред министър Кирилов обясни, че проектът на дневен ред е пристигнал при него в петък, а дотогава не е имало декларации на толкова магистрати. Според Кирилов те са се появили късно в петък, а тогава вече проектът на дневен ред бил разписан.

"Не искам да влизам в препирня с Магдалинчев, но той знае, че този дневен ред ми е изпратен от администрацията на ВСС, подписан е от главния секретар. Законът гарантира възможност, ако някой иска да включи допълнително материал, да го стори и при откриване на заседанието", каза Данаил Кирилов.

Дневник