България може да допуска други да ѝ избират приятелите и враговете, но Сърбия, не прави така. Това заяви известният с острите си реплики по редица теми министър на отбраната в Белград Александър Вулин.

Това е първият коментар на член на сръбското правителство след задочната размяна на реплики между София и Белград заради скандала с видеоклип с руски агент на сръбска територия. Думите на Вулин бяха реплика на българския му колега Красимир Каракачанов и на външния министър Екатерина Захариева, които реагираха на сръбския депутат Милован Дрецун и намеците му, че България има нещо общо със случая. Дрецун също така увери, че България има активна шпионска мрежа на сръбска територия (теза, която застъпва и за други съседи на Сърбия).

Отговорът на Захариева бе, че това е "последното от редица безсмислени твърдения на депутата" срещу България. На записа се вижда разузнавач и то не от България, а от друга страна, подчерта Захариева.

Реакцията на Вулин не закъсня. "България може да допуска други да ѝ избират приятелите и враговете. Сърбия не допуска това и като самостоятелна страна сама решава за себе си и избира приятелите си. България има своите проблеми и нека се грижи за тях," каза той, предаде в. "Политика". Захариева по-рано днес отправи сходно предложение към Сърбия: "Фактът, че Сърбия има проблем, не значи, че България трябва да е жертвено агне и да служи за отклоняване на вниманието от вътрешните проблеми на Сърбия."

Тя също така заяви пред "Нова телевизия", че е била в контакт с българския посланик в Белград и най-вероятно сръбският в София ще бъде поканен във Външното министерство заради ситуацията.

Дневник