Още пред юли тази година е имало сериозни сигнали, че водата в язовир „Студена”, който захранва региона на Перник, е започнала да намалява.

    За времето от юли до октомври се наблюдава "трайна тенденция за намаление на наличния воден обем на язовира".

    А към края на октомври язовирът е бил на критично ниво от малко над 6,4 млн. куб. метра при общ обем от над 25 млн. куб. метра.

Това съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на омбудсмана Диана Ковачева. Институцията е поискала официална информация за водния режим в Пернишко.

За кризисната ситуация с водата стана известно едва след като приключиха местните избори. 

А новизбраният кмет Станислав Владимиров (БСП) направи поредица от срещи с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и ръководството на прокуратурата – Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Екоминистърът Нено Димов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков пък дадоха обяснение пред парламента. Перничани вече организират и протести в града. 

Тази седмица правителството отпусна и спешни 2,7 млн. лв. за ремонт на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и околните села. 

На извънредната среща в петък премиерът Бойко Борисов обяви, че заради начина на управление на общината ГЕРБ са загубили избора.

    "В Перник се направиха на хитри и загубиха изборите", обобщи Борисов.

Бившата кметица Вяра Ценовска беше подкрепена за втори мандат от партията на Борисов. Тя обаче отказа да поеме отговорност за водната криза.

    „Аз съм направила твърде много в Перник да има по-добро водоснабдяване и това си личи от всички инвестиции с мое участие”, заяви тя пред БНТ.

Ценовска каза още, че не е имала информация язовир Студена да е бил източван заради ремонтни дейности.

    „Аз не съм била на работа на 10 октомври, когато е входящата дата на писмото от ВиК. От 5 април има ограничителна заповед за ползване на питейна вода от язовир Студена. Никой не може да предвиди какво ще се случи и какви са валежите. Ако е имало някакъв проблем с количеството, той трябва да се е развил през месеците август, септември и октомври, когато авариите са увеличени в пъти повече в сравнение с миналата година.”, коментира тя.

От КЕВР също излязоха със становище, в което се посочва, че местното ВиК дружество е било управлявано лошо. Началникът му Иван Витанов вече е уволнен. От КЕВР са отчели пълно неизпълнение по показателя загуби на вода.

ВиК е планирало да ги намали до 68,3%, но нивата им са останали 75,1%. Едновременно с това се отчита и по-ниско изпълнение на предвидените инвестиции. При планирани 441 хил. лв. За 2017 г. са инвестирани 243 хил. лв.  

Клуб Z
Клуб Z