Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде придружен по време на визитата си в САЩ в началото на следващата седмица от вицепремиерите Красимир Каракачанов, който е и министър на отбраната, и Томислав Дончев, както и от министрите на финансите и икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов, съобщиха днес от правителствената информационна служба.

В понеделник, 25 ноември Борисов ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп във Вашингтон. Двамата ще обсъдят стратегическото партньорство между двете страни и развитието на двустранното сътрудничество, отбелязвайки силните и трайни отношения, които съществуват между България и САЩ, се казва в съобщението.

Допълва се, че акцент ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство, върху енергийната диверсификация, както и върху други актуални теми.

Днес бившият посланик на САЩ в София Джеймс Пардю отбелязва в свой коментар за вестник The Hill, че свободата на медиите едва ли ще е във фокуса на разговорите им, тъй като и двамата имат склонност да задушават истината. По повод визитата, по-рано през седмицата новият първи дипломат на САЩ в България Херо Мустафа пък коментира, че поканата от Тръмп не е награда за поръчката на самолети F-16 от България. Тя допълни, че двустранните отношения се развиват във възходяща посока.

По време на визитата си в САЩ премиерът Бойко Борисов ще участва в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк "Арлингтън". Във Вашингтон българският министър-председател ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. Премиерът Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

Дневник