Електронните четци се появиха масово преди над десетилетие и бързо станаха популярни сред определен тип хора - тези, които искат усещането на реална хартия, а не светлината от LCD или LED дисплей.

Бумът на таблетите и смартфоните обаче превърна E-ink технологията в нишова, дори когато тя започна да предлага по-висока резолюция, възможност за управление с докосване и други подобрения. Причината е една - досега този тип екрани бяха само черно-бели.

Това обаче ще се промени през 2020 г., смята изпълнителния председател на компанията E Ink Holdings Джонсън Лий. Именно тя стои зад технологията в оригиналния Sony Reader, и популярният сега Kindle на Amazon.

Цветна електронна хартия вече има, а догодина ще се появят първите масови устройства в Европа и Китай, съобщил Лий на среща с инвеститорите в компанията, разказва Digitimes.

Компанията планира да разработи цветни приложения и за е-тетрадки, които да бъдат субсидирани за образователни решения в Китай и Япония. Компанията отчете печалба от 37,67 млн. долара за третото тримесечие на 2019 г., ръст от 36,9% спрямо 2018 г., което сочи, че тя бележи солиден растеж след иначе дълъг застой.

Електронното мастило не натоварва очите, хаби значително по-малко батерия, производството му е по-екологично, и в основата си е по-евтино от иначе бляскавите и облъчващи ни със синя светлина OLED или TFT LCD дисплеи. 

Клуб Z