Икономическа полиция разследва Българския футболен съюз (БФС) по подозрения в икономически престъпления около разходване на публични средства. Това обяви пред Би Ти Ви директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски.

Разлседването на полицията е започнало през лятото. Тя е по три направления, основно за разходване на средствата за екипи на детски футболни отбори. Установено е, че една от фирмите е прехвърлена на клошар.

"Субсидиите – или целевите средства, които отпуска Министерство на младежта и спорта към Футболния съюз са в рамките на милион и 300 до малко над милион и 500 хиляди годишно. Ние искаме да видим по какъв начин са изразходвани тези средства, каква е целта на тези средства, как да се подпомогне развиването на детския футбол. Говорим за екипировки, топки, турнири, лагери. Да видим компаниите, за които вие също във вашите репортажи споменахте, търговските дружества също", заяви Христо Терзийски.

Предни дни министърът на спорта Красен Кралев разпореди проверка.

Парите са минавали през три фирми, твърдят от полицията, а една от тях вече е прехвърлена на клошар.
"Снели сме му обяснения, лицето е безработно, 50-годишен гражданин, който живее като бездомник, обясни Терзийски.

Става дума за фирмата "Космос кидс", на която през 2016 г. и 2017 г. държавата отпуска стотици хиляди левове за екипировка на детски футболни отбори. И двата договора са подписани от афганистански граждани.

Дневник