Близо половин милион български граждани, които са направили своя избор в дясно, на месните избори не са намерили своя политически представител. Ето това е достатъчна мотивация, за да има смислена дясна консервативна алтернатива, каза днес пред БНТ лидерът на партия КОД (Консервативна обединение на десницата) Петър Москов. Бившият зам-председател на ДСБ основа партийният си проект в края на март.

В защита на сметките си, Москов посочи, че на последните избори десницата в лицето на центристката управляваща партия ГЕРБ е загубила 300 хиляди гласа в сравнение с местните избори през 2015 година. В същото време "дясната претенция за алтернатива на ГЕРБ - "Демократична България" загубили 175 хиляди гласа в сравнение с 2015 г. "За нас, когато решихме да формираме партията, имаше съмнения дали е нужна още една партия. Защото една партия е нужна не, когато едни хора няма какво да правят и са решили да се занимават с партийно строителство", поясни Москов.

В отговор на въпрос, бившият здравен министър прогнозира, че управляващите ще изкарат мандата си. Като недостатък на сегашната ситуация Москов посочи, че битката срещу комунистическата държава се е превърнала в битка срещу държавността въобще.

"Липсата на регулации дава свобода на чиновника и води до унищожаване на бизнеса", аргументира той нуждата от консервативна партия в страната. Москов посочи, че КОД ще се яви на парламентарните избори през 2021 г, като от представянето и зависело дали той ще остане председател на партията. Целта на формацията била да има такова присъствие в парламента, че да е непреодолим фактор за формиране на мнозинство.

Дневник