Ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" заявяват, че няма да допуснат с цената на всички допустими от закона средства да се орязват правата на работниците и служителите, когато техните работодатели не са изпълнили задължението си по закон да внесат дължимите осигурителни вноски и данъци, се казва в позиция на двата синдиката, изпратена до медиите.

Те декларират това във връзка с продължаващото напрежение и споровете около плащането на първите три дни от временната неработоспособност на работещите, както и в контекста на появяващите се нови предложения на работодателските организации, в които се засягат правата на работещите. Макар че експертите на двата синдиката не допускат тази идея да се възприеме от страна на правителството или на Народното събрание, тъй като подобна практика няма никъде.

"Ползването на аргументи, произтичащи от задълженията на т.н. самоосигуряващи се лица са не само непрофесионални, но и крайно алогични, тъй като при тях става дума за личен ангажимент, ясно описан в КСО, тъй като те нямат работодател. И в този случай практиката по света е еднозначна – самонаетите/самоосигуряващи се лица изпълняват всички задължения по собственото си осигуряване и сами внасят за себе си съответните осигурителни вноски, дължими по закон. Поради това неизпълнението на задълженията за внасяне на осигурителните вноски при самоосигуряващите се влече санкция за самите тях. А нарушенията по отношение задълженията, свързани с осигуряването на работниците и служителите пораждат санкции за работодателите им", посочват синдикатите.

КНСБ и КТ "Подкрепа" са сформирали обща експертна работна група, която започва работа още от понеделник, за да направи собствено изследване и анализ на информацията и данните по темата в НОИ, НАП и НЗОК и да излезе със собствени заключения и препоръки по достъпа до обезщетения, документацията и контрола за установяване истинността на настъпването на риска временна неработоспособност.

Лекарите предлагат да спрат да издават болнични

Междувременно председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров каза по БНР, че след като проблемът с болничните са лекарите, те спокойно могат да спрат да ги издават. "В не малко страни всеки работник има определен брой дни, които може да ползва за болнични, като само при влизане в болница и по-сериозно заболявания се взима бележка от лекар", допълни той.

Д-р Маджаров призова работодателите да намерят начин да контролират своите работници, когато са болни. "Защо трябва лекарят да бъде намесен. Не е тайна каква огромна бройка работещи в точно определени сектори на икономиката се насочват в периоди, в които нямат работа, да бъдат издадени масово на групи работници болнични с цел спестяване на осигуровки, допълни той.

Дневник