Компанията LVMH, собственик на "Люи Вюитон", потвърди официално, че ще купи американската компания за бижута "Тифани" за 16.2 млрд. долара, или 14.7 млрд. евро.

Това е най-голямата в историята сделка между компании за луксозни стоки, пише "Блумбърг". Тя е и най-голямото придобиване на LVMH до момента и се очаква да бъде финализирана до края на 2020 г.

"Люи Вюитон Моет Хенеси" (или LVMH), чийто президент Бернар Арно стана третият човек с богатство над 100 млрд. долара по-рано тази година, е сключила "окончателно споразумение с цел придобиване на "Тифани" за 135 долара за акция в брой, гласи съвместно изявление.

Оповестяването бе очаквано - източници, запознати с въпроса, съобщиха за няколко медии, че "Тифани" и LMVH са близо до споразумение в преговорите, започнали в средата на октомври.

Според "Ройтерс" се очаква бизнесът с бижута и часовници, засега най-малкият на LVMH, да спечели от сделката, която според същото изявление "ще подсили позициите" ѝ "в бижутерската индустрия и още повече ще увеличи присъствието ѝ в САЩ".

"Тифани" е едно от най-известните имена в индустрията. Основана през 1837 г., компанията преживява трудни времена в опит да спечели вниманието на младите клиенти. Тя страда и от търговската война между САЩ и Китай, макар "силата на изображението на емблематичната синя кутийка от 1837 г. да е по-ценна от това, което предполагат сегашните ѝ финанси," казва в цитирана от агенцията бележка анализаторът Флавио Середа малко преди потвърждението на сделката.

Дневник