За пореден път Специализираният съд отхвърли молбата на управителя на фирмата "ТАД груп" Иван Тодоров да бъде променена мярката му за неотклонение от задържане под стража в по-лека, съобщиха магистрати.

Тодоров е обвиняем за лидер на ОПГ - организирана престъпна група, която според прокуратурата е извършила хакерската атака срещу НАП (Националната агенция по приходите), при която изтекоха данните на около 5 млн. български граждани. Според обвинението Иван Тодоров е и подбудител заедно на Кристиян Бойков, който е прекият извършител на атаката срещу сървърите на НАП. Бойков също беше арестуван, но бързо освободен. Третият обвиняем за хакерската атака - Георги Янков, е с мярка за неотклонение парична гаранция от 20 хил. лв.

Сървърите на приходната агенция бяха "хакнати" през юли и течът на ЕГН-тата на милиони български граждани предизвика скандал, от който пострада имиджът на НАП.

Шефът на "ТАД груп" заяви пред съда за пореден път, че не е извършил престъплението, в което е обвинен. Защитата на Тодоров поиска и за него мярка парична гаранция от 20 хил. лв., каквато е за обвиняемия Янков, но съдът отхвърли молбата. Според съда Тодоров, ако излезе от ареста, можел да въздейства на негови служители, които са свидетели на обвинението.

Дневник