Европейската комисия (ВК) одобри плановете на България за подпомагане на изграждането и експлоатацията на централа за производство на електроенергия и топлинна енергия в София, която ще използва гориво от негодни за рециклиране битови отпадъци. От ЕК съобщиха, че плановете отговарят на правилата на Европейския съюз за държавната помощ.

На 8 октомври 2019 г. България е уведомила Брюксел за плановете си за подпомагане на изграждането и експлоатацията централата. Тя ще произвежда топлинна енергия и електричество с мощност приблизително 55 мегавата (MW) за топлинната енергия и 19 MW за електроенергията. За гориво ще бъдат използвани около 180 000 тона негодни за рециклиране битови отпадъци годишно. Инсталацията, която ще бъде изградена от "Топлофикация" ЕАД, дружество изцяло притежавано от Столична община, ще бъде свързана с топлофикационната мрежа на София. Изграждането ще приключи до края на 2023 г.

Подкрепата ще се състои от две отделни мерки - пряка безвъзмездна помощ в размер на приблизително 90.8 млн. евро (около 177.6 милиона лв.), финансирана от структурните фондове на ЕС, и заем с преференциална лихва, отпуснат от Столичната община на топлофикационното ѝ дружество, на близо 3 млн. евро (около 5.8 млн. лева).

В насоките на ЕК се казва, че за да се гарантира приноса за по-високото равнище на опазване на околната среда, помощта за комбинирано производство на електроенергия и топлинна енергия трябва да отговаря на критериите за "високоефективно комбинирано производство на енергия", посочени в Директивата за енергийната ефективност от 2012 г. В това отношение Комисията установи, че комбинираното производство на електроенергия и топлинна енергия от новата инсталация ще позволи икономия на 46.5% първична енергия в сравнение с разделното производство на електроенергия и топлинна енергия, като по този начин се изпълняват критериите, определени в Директивата за енергийната ефективност, се казва в съобщение на ЕК. Оттам посочват, че мерките са необходими, тъй като проектът не би могъл да бъде осъществен без публична подкрепа, и са пропорционални, тъй като се осигурява разумна възвръщаемост. Затова и ЕК е на мнение, че мерките ще допринесат за повишаването на енергийната ефективност, без да се нарушава неоправдано конкуренцията, в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ.

Изграждането и експлоатацията на централата в София е третият етап от дългогодишния проект в областта на околната среда, финансиран от структурните фондове на ЕС за подобряване на третирането на отпадъците в Софийска област. Първата фаза, която приключи през 2014 г., включваше изграждането на ново депо, ново анаеробно разлагане с енергопроизводство и инсталация за компостиране и други малки компоненти на проекта. Втората фаза, завършена през 2015 г., включваше подобряване на рециклирането и създаване на съоръжение за механично биологично третиране, което произвежда негодни за рециклиране битови отпадъци като основен продукт, както и вторични материали за рециклиране.

От ЕК посочват, че изграждането и експлоатацията на централата в София е в съответствие и с Директивата за отпадъците. Отпадъците, които ще бъдат обект на оползотворяване в инсталацията, вече са били подложени на предварително третиране и не могат да бъдат рециклирани повече. Ако те не бъдат използвани за производството на енергия, е бъдат депонирани, се посочва в писмото на ЕК.

Дневник