Лишаването на Западните Балкани от ясна перспектива за присъединяване към ЕС създава риск само да се ускори емиграцията от региона, която и без това е достигнала плашещи нива.

Това заявява в интервю за "Блумбърг" президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. По думите му решението на Франция да блокира началото на преговори със страната му и с Албания само изостря чувството на страните от региона, че са предадени. Ако това се добави към политическото разочарование и стандарта на живот, напускащите само се увеличават.

"Ако не бях президент, и аз бих емигрирал", казва Пендаровски в Нови Сад в Сърбия (миналата седмица той се срещна със сръбския си колета Александър Вучич). Със средна заплата от 400 евро месечно македонските граждани не биха искали "да пропиляват живота си, докато преговорите с ЕС отнемат години и години".

"Блумбърг" отбелязва, че с решението си Макрон е нанесъл особено тежък удар на Северна Македония, споразумяла се с Гърция да смени името си, за да разчисти пътя си към НАТО и ЕС.

Сега страните от региона обмислят собствен икономически съюз, докато "ги държат в чакалнята на ЕС", продължава президентът. Той вероятно има предвид т.нар. малък Шенген - съюз, чието ядро би трябвало да бъдат Тирана, Скопие и Белград и чиято цел е да се засили регионалната интеграция.

Идеята, повтаряна в различни форми през последните години от Вучич и подкрепяна силно и от албанския премиер Еди Рама, предвижда и други балкански страни да се присъединят към проекта. Белград и Тирана допускат участието на Прищина като възможност, но бъдещият косовски премиер Албин Курти реагира остро на подобна идея.

Държавният глава на Северна Македония продължава с предупреждението, че Китай, Русия и Турция ще получат повече влияние за сметка на ЕС. "Европейският съюз продължава да измисля нови бюрократични спънки и прави пътя (на интеграция) по-дълъг и труден", продължава Пендаровски.

Дневник