Всички фирми и предприятия, отговарящи за зимната поддръжка на пътищата в община Шумен, са готови за снега. Това декларираха техните представители днес на нарочна среща с кмета Любомир Христов. 

Тази година за зимното почистване ще отговарят същите фирми, които бяха наети и миналата зима. Междуселските пътища от общинската пътна мрежа са поверени на "Автомагистрали Черно море". Обединение „Зимно поддържане Шумен", в което  влизат „Винс Ин Хок“ и „Инфрастроежи“, ще чисти снега по малките улици на Шумен, както и големите булеварди в северната половина и кварталите "Мътница" и "Макак". „РТК“ ООД ще почиства големите улици в южната половина на града и в кв. "Дивдядово".

За парковете, градините и алеите в Шумен ще отговарят ОП "Паркове и обредна дейност" и ОП "Чистота", а за паркингите - ОП ОЖИ.

За борба със снега в града и общинските пътища са ангажирани общо над 50 машини с гребло. 

"Основното, което трябва да се направи при падане на сняг е да се почисти към учебни заведения, детски градини и болници", заяви в началото на срещата кметът Христов.   

"Заредили сме около 700 тона сол, имаме и екип от 13 души за тротоари. Улиците ще ги обработваме преди да падне снега, не го ли направим, после вече замръзва", каза Атанас Кулев от "РТК", като добави, че фирмата му има 4 големи мултифункционални камиона.

"Автомагистрали - Черно море" имат 18 снегорина за общинската пътна мрежа, обясни представителят на фирмата Асен Тонев. Фирмите от Обединение „Зимно поддържане Шумен" са подготвили 30 машини - от тях 9 са мултифункционални с гребло и пясъкоразпръсквач, 3 малки за малките улици и 18 мултифункционални багера.

"Ние смятаме, че сме готови, но реално ще си покаже, когато завали сняг. Предишните 2 години не е имало много лошо време и сме се справяли, мисля, че и тази година ще успеем", заяви Асен Тодоров.

Точно колко ще струва снегопочистването тази зима е трудно да се каже, тъй като фирмите работят по 3-годишни договори, които приключват в края на 2020-та.

ШУМ.БГ