Катар може да застане зад плана на Турция да засели над милион (или повече) души от Сирия в северната част на страната, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

На връщане от визита в Доха, след която той коментира и въпроси на отбраната и финансите, държавният глава заяви, че при разговора с емира Шейх Тамим бин Хамад ал Тани са изложени плановете на Анкара, заради които бе започната и операция "Извор на мира" срещу кюрдските бойци. "Г-н Тамим хареса проектите ни", каза Ердоган. Катар, страна, с която Турция се сближава в последните години, стана и първата арабска, която той посещава, откакто започна последната сирийска офанзива миналия месец.

Президентът вече е заявявал, че иска Турция да изгради град (или градове) за бежанци, в които между 1 и 2 млн. сирийци могат да се заселят. Той е допускал, че ако в Сирия има "безопасна зона", стигаща до град Ракка на р. Ефрат, броят може да нарасне до 3 млн. Формално сирийците в страната му са 3.6 млн., макар че това е броят отпреди няколко години. Критици предупреждават, че идеята му може да е опасна, като промени етническия състав на населения от араби, кюрди и туркмени район.

Катарското дружество на Червения кръст заяви миналата седмица, че заедно с турска организация започва проект близо до северния сирийски град Ал Баб, отвоюван от "Ислямска държава" в първата турска операция преди повече от две години. Днес, попитан дали Доха ще финансира турските планове, Ердоган заяви, че катарците са на мнение, че "можем да направим тези усилия заедно": "Наистина няма друг начин."

Собствен самолет до 5-6 години

Турция планира да създаде собствен изтребител в близките 5-6 години, добави още Ердоган. Коментарът му дойде в момент, когато продължава спорът със САЩ за руските комплекси С-400. Покупката им доведе до изключването на Анкара от програмата за изтребителите F-35, в която турската страна е и производител на части, и клиент.

"Процесът (на разговори) ще продължи до април, заяви Ердоган. Трябва да видим докъде ще стигнем с усилията." Турският държавен глава бе в Белия дом в средата на месеца и тогава американски представители заявиха, че е нужно страната му да се откаже от С-400 - нещо, което нейното ръководство изключват като идея.

"Откажете се от долара, да се обърнем към лирата"

Ердоган освен това призова турците да се откажат от чуждата валута - особено "да изоставят долара" - и да обменят активите, които имат в него, в лири. "Оставете долара и останалото. Да се обърнем към своите пари, турската лира. Турската лира вече не губи стойност. Да покажем така патриотизма си", заяви той.

Турският президент обеща, че инфлацията и лихвените проценти скоро ще са в "едноцифрено" изражение. Миналата година в страната му се разрази финансова и валутна криза, при която лирата загуби над една четвърт (за кратко - до 40%) от стойността си.

Властите в Турция уверяват, че кризата отминава, макар много експерти и жители да не споделят тази оценка. Сега за справяне с инфлацията Ердоган заяви, че отново ще е нужна "помощ" от централната банка - по думите му тя трябва да смъкне лихвите за пореден път, след като от юли тя я намали с 10 пункта (от 24 на 14% за по-малко от 4 месеца).

Намесата на Ердоган в работата на централната банка в последно време не бе най-голямата тревога на инвеститорите, въпреки че той уволни управителя ѝ Мурат Четинкая, тъй като не понижавал достатъчно лихвите. Европейската централна банка предупреди наскоро, че Анкара трябва да внимава с монетарната политика в бъдеще, за да не се върне инфлацията (до която според считаните за нетрадиционни икономически възгледи на Ердоган водят високите, а не ниските лихви).

Дневник