Началникът на канцеларията на премиера на Малта Кийт Скембри подаде днес оставка, съобщи министър-председателят Джоузеф Мускат, цитиран от агенция "Ройтерс". Оставката идва в момент, когато полицията продължава разследването си за убийството през 2017 г. на журналистката Дафне Каруана Галиция.

Часове след него оставка подаде и транспортният министър Конрад Мици.

Източници от полицията съобщиха, че Скембри й помага в разследването на престъплението, но самият той не пожела да коментира случая.

Шефът на канцеларията на премиера на Малта беше подложен на натиск да подаде оставка заради предполагаеми негови финансови отношения с бизнесмена Йорген Фенек, който бе задържан миналата седмица като заинтересовано лице в рамките на разследването за убийството. Мелвин Теума, който е смятан за посредник в заговора за убийството, вчера беше помилван от президента в замяна на информация, която предостави по случая. Фенек е директор и съсобственик на бизнес група, която спечели през 2013 г. обявен от малтийското правителство търг за построяване на топлоцентрала, работеща с газ, на острова.

През февруари 2017 г., осем месеца преди да бъде убита с кола-бомба, Каруана Галиция написа в блога си за мистериозна компания в Дубай, наречена 17 Black Limited, твърдейки, че тя е свързана с малтийски политици, но без да публикува доказателства. Тя не успя да разкрие кой е собственик на компанията. По-късно разследване на "Ройтерс" установи, че това е Фенек.

Според имейл от декември 2015 г., разкрит от малтийските финансови регулатори, тайни панамски компании, притежавани от тогавашния министър на енергетиката и сегашен на туризма, Конрад Мици и Кийт Шембри, началника на канцеларията на премиера Джоузеф Мускат, трябвало да получат пари от 17 Black за неопределени услуги. Според имейла панамските компании са очаквали плащания от до 2 милиона долара в рамките на година от 17 Black. В него не се говори за топлоцентралата и няма доказателства за извършени плащания.

Дафне Каруана Галиция, която бе една от най-известните разследващи журналистки в Малта, беше убита от поставена в колата й бомба на 16 октомври 2017 г., докато напускаше дома си. Убийството й шокира Европа и повдигна въпроси за върховенството на закона в малката средиземноморска държава, посочва "Ройтерс".

След като стана ясно, че Скембри е подал оставка, премиерът на Малта каза, че няма намерение и той да подава оставка. "Моята роля сега е да осигуря стабилно лидерство на страната. Моята роля е да съм сигурен, че ние се движим напред в тези смутни времена", допълни той.

Дневник