Съдийската комисия към Българския футболен съюз (БФС) е предложила на федерацията да бъде въведена системата за видеоповторения (VAR) и в Първа лига. Това обяви Антон Генов, който не е в комисията, но оглавява Асоциацията на съдиите.

По думите на Генов "Съдийската комисия, аргументирано и писмено, е подала до президента и Изпълнителния комитет на БФС своето становище за въвеждането на системата".

"Това е първата крачка, която направи Съдийската комисия, за това да се въведе в най-скоро време тази система, защото виждаме в последните кръгове, че има много дискусионни ситуации, които могат да бъдат решени само с VAR системата, така че е крайно време ръководното тяло на Българския футболен съюз да направи това", каза Генов пред Канал 3.

В последните две години системата беше въведена в големите шампионати в Европа, както и в Шампионската лига. В България темата беше обсъждана от министъра на спорта Красен Кралев, както и някои футболни ръководители.

Според Кралев тя "може да бъде единственото решение на проблемите на съдийството".

"Защо да не въведем технология, която може да им помогне. Това ще стане задължително изискване. Това е неизбежно. Въпросът е дали системата да бъде закупена или да бъде взета под наем. Има много варианти, държавата ще се опита да помогне. Важното е да се вземе решение, това е в интерес на всички", заяви Кралев преди време.

От БФС обявиха, че проучване сочи, че най-ниската сума за технологията на сезон е около 500 хиляди евро. Президентът на "Славия" Венцислав Стефанов е против, като обяви, че "трябва УЕФА и ФИФА да платят".

Дневник