Румънският вицепремиер Ралука Туркан обяви, че правителството обмисля увеличаване на минималната работна заплата през 2020 г. с най-малко 7.2%. Очаква се тя да нарасне от 435.85 евро на 467.28 евро, съобщава БТА.

Туркан написа в профила си във "Фейсбук", че предвиденето увеличение от 7.2% е минималното обсъждано. Тя посочи, че минимална заплата получават близо 1.4 млн. души, които са почти една четвърт от общия брой работещи в Румъния.

По-рано днес президентът Клаус Йоханис подчерта, че "увеличението на минималната заплата не е само искане на синдикатите, а е една необходимост и ще се осъществи". Същевременно финансовият министър Флорин Къцу заяви, че Румъния ще се откаже от диференцираната минимална заплата за служители с висше образование, тъй като това е дискриминационна практика.

"Румъния е единствената страна в света с няколко минимални заплати, а Конституцията казва ясно, че има само една минимална заплата. Дискриминацията се появява в момента, в който се появяват различни типове минимални заплати", заяви Къцу.

Дневник