Незлонамерена човешка грешка е най-вероятната причина за пожара в "Пирогов", каза в интервю за Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев.

Не е минало без човешка намеса, незлонамерена, коментира той причините за взрива в системата за подаване на кислород, довел до пожара, при който загинаха двама пациенти, а десетки бяха обгазени. Ще има следствие и ще се установи по безспорен начин причината, увери вицепремиерът.

Екип инженери ще обследва още днес конструкцията на сградата, за да е сигурна първоначалната оценка, че тя не е нарушена, каза Дончев. По думите му първоначалните оценки на всички специалисти са, че сградата не е опасна.

Вицепремиерът подчерта, че екипът на болницата и екипите на МВР са реагирали бързо и професионално.

Помолен да коментира помощта, която България ще окаже на бедстващата след земетресението вчера Албания, Дончев поясни, че Албания е поискала палатки и оборудване за разбиване на бетон. България е в готовност да изпрати и екипи за разчистване на пораженията, но засега албанската страна е заявила, че от такив аняма нужда. Сумата от 200 хил. лв., която правителството отпусна на Тирана, е от фонда за подпомагане на проекти в Западните Балкани, каза Дончев.

Дневник