В близките седмици се очаква експерти от САЩ да посетят България, за да се запознаят в най-големи детайли с проекта за втора атомна централа край Белене, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след завръщането си от САЩ, където беше член на делегация, водена от премиера Бойко Борисов. "Това е заявка за сериозен интерес от американска страна", добави той.

До този момент са подадени седем заявки за участие в процедурата, като от САЩ офертата е на "Дженерал електрик", която е заявила готовност да доставя оборудване и да помага при финансовото структуриране на проекта.

Съставянето на късата листа предстои, а според Дончев "след рестарта на проекта той има шанс да се случи по най-добрия начин - при условия много близки до пазарните реалности да се привлече ключов стратегически инвеститор, да произвежда енергия на конкурентни цени не само за България, но и всички заинтересовани съседи".

Дончев коментира и разговорите с президента на САЩ Доналд Тръмп за разнообразяването на газовите доставки и за превръщането на България в регионален газов хъб, какъвто е проектът на правителството. "Ключовата роля на България, сързана с транзита и търговията с газ, няма как да се случи без партньорство с големи снабдители и търговци на газ, каквито са САЩ", каза той.

"Такава среща (Борисов - Тръмп - бел. ред.) се подговя седмици и месеци, а след нея има месеци работа, за да доведат до резултат договореностите. Възможностите в сферата на сигурността, енергетиката, икономическото сътрудничество са много големи и всичко зависи от нас да донесат конкретен резултат и това е отвъд клишетата", обобщи Дончев резултатите от разговорите между държавния глава на САЩ и българския премиер.

Запитан кога ще паднат визите вицепремиерът каза, че е получена политическа заявка, че визите се третират като приоритет от амераканска страна, а самият Тръмп е казал, че работи по този въпрос. "Звучеше като "започваме сериозно да работим по темата", добави той.

Договорката за изграждане във Варна на координационен център за организация на военни учения не е заплаха за никоя от съседните страни, увери Дончев. Това не е база, не е съоръжение с агресивен характер, нито е предизвикателство или заплаха за нашите съседи, добави той.

Дневник