Правителството на Дания анулира паспортите и отне датското гражданство на двама души, заподозрени в подкрепа за терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи в парламента в Копенхаген днес премиерът на страната Мете Фредериксен, цитирана от "Асошиейтед прес" и ДПА.

Министърът на имиграцията Матиас Тесфайе добави, че се разглеждат още два подобни случая. Така за първи път се прилага неотдавна приет закон, който позволява датски граждани, присъединили се към терористична организация в чужбина, да бъдат лишени от датско гражданство без необходимост от съдебно решение.

Според този закон подобна мярка се прилага само за хора с двойно гражданство, какъвто е случаят с двамата.

Адвокатката на единия - 25-годишен мъж с двойно гражданство (турско наред с датското) каза, че е научила за решението на правителството вчера и е информирала своя клиент, чието местонахождение е неизвестно. Тя добави, че ще оспорва решението по съдебен път. Според наличните данни мъжът се е присъединил съм ИД през септември 2013 г. Името му не се съобщава поради съдебно разпореждане.

Вторият е жена, която се е присъединила към ИД заедно със своя съпруг, твърди датският вестник "Берлингске".
Според новия закон, станал предмет на остри спорове, заподозрени ислямски екстремисти, чието гражданство е отнето, имат 4 седмици да обжалват решението.

БТА/Дневник