Юридическата комисия в Камарата на представителите на САЩ ще поеме разследването срещу президента Доналд Тръмп следващата седмица, като насрочи първото си изслушване за 4 декември. Правни експерти ще свидетелстват за конституционните основания за импийчмънт, предаде "Асошиейтед прес", като се позова на демократически сътрудници в Конгреса, съобщи БТА.

Комисията покани Тръмп и юридическия му екип на заседанието, съобщи "Ройтерс". Сътрудник демократ отказа да коментира дали Юридическата комисия очаква да получи преди изслушването доклада на Комисията по разузнаването за доказателствата, събрани по време на нейното разследване на отношенията на президента републиканец с Украйна.

Конгресменът демократ Джеролд Надлър, председател на Юридическата комисия, съобщи в изявление, че е изпратил писмо до Тръмп, за да му напомни, че правилата на комисията позволяват на президента да присъства на изслушването, а на неговия юридически съветник - да разпитва свидетелите. "По същество президентът трябва да направи избор - той може да се възползва от възможността да бъде представен на изслушванията по импийъчмънта, или да спре да оспорва процедурата. Надявам се той да избере да участва в разследването, пряко или чрез юридически съветник, както се постъпвали други президенти преди него", заяви Надлър.

Надлър също така каза, че Тръмп може или да отиде, или да "спре да се оплаква от процеса".

Председателят на Комисията по разузнаването, конкгресмен Адам Шиф, заяви днес, че комисиите, водещи разследването за импийчмънт - по разузнаването, външните работи и надзора, ще представят своя доклад за разследването скоро след като членовете на Камарата на представителите се върнат във Вашингтон на 3 декември от ваканцията си за Деня на благодарността.

Дневник