На първо четене парламентът одобри днес механизъм за закриване на университети, които два пъти получат ниска оценка при институционална акредитация, т.е. отказ за такава. Промените в Закона за висшето образование, чийто вносител е Министерският съвет, бяха приети от мнозинството, а БСП се въздържа.

При първа оценка под 4 по скала до десет университетът ще получава отказ за институционална акредитация, но ще има право да подобри качеството на обучение. При втори отказ след година и половина се предвижда закриване. По същия начин ще се закриват и специалности с лошо качество на образованието. В момента при отказ на институционална акредитация на университета се спира субсидията от държавата. Законопроектът предвижда и промени в процедурите по институционална и програмна акредитация.

Всяко решение за откриване, преобразуване, закриване или финансиране от държавата на висшите училища ще трябва да се прави в съответствие с Национална карта на висшето образование, която трябва да бъде приета от парламента най-късно една година след влизане в сила на промените в закона. Дотогава ще действа временен мораториум за разкриване на нови университети. В специалности с недостиг на кадри обаче студентите ще бъдат освободени от такси.

С промените се въвежда и контрол върху ректорите, които ще подписват и договор за управление с министъра на образованието. С него ръководителят на университета ще се задължи да следва политика за развитието му, която е утвърдена от министъра.

Според БСП някои от предложенията ограничават академичната автономия, а законопроектът няма да доведе до реално решаване на проблемите в системата. От "Обединени патриоти" поискаха внимателно обсъждане на текстовете от работна група от експерти и депутати между първо и второ четене. 

Дневник