Името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел ще бъде сменено от "Иновации и младеж" на "Иновации, наука, култура, образование и младеж", това обяви председателят на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, представяйки екипа си преди Европейския парламент да го одобри или отхвърли.

"Културата и образованието са това, което свързва историята ни с нашето бъдеще. Те ни правят уникални - нашата душа, култура, разнообразие, наследство. Знам, че с Мария Габриел те са в сигурни ръце", каза Фон дер Лайен.

Миналата седмица председателят на Европейския парламент Давид Сасоли каза, че думата "култура" е трябвало да влезе в титлата на българския комисар и ЕП би бил доволен от такова допълнение. Културата и спортът са в обхвата на бъдещите отговорности на еврокомисаря Габриел, но това не се посочваше още в името на нейния ресор.

Европарламентът успя да постигне промяна в наименованието на задачите на гръцкия еврокомисар, който вместо за "съхраняването" на европейския начин на живот ще отговаря за неговото "насърчаване". Промени бяха въведени в отговорностите на еврокомисаря от Люксембург и в наименованието на отговорностите на еврокомисаря от Литва.

Дневник