Противниковият огън би надделял над британските сухопътни сили при хипотетичен конфликт с Русия в Източна Европа. Това сочи доклад на Кралския обединен институт за изследвания в отбраната - основан през 1831 г. мозъчен тръст, базиран в Лондон и оглавяван от принц Едуард, херцог на Кент.

Текстът предстои да бъде публикуван на 29 ноември, преди срещата на върха на НАТО в Лондон другата седмица за 70-ата годишнина от основаването на Алианса, но Би Би Си цитира части от него.

Армията, както и съюзниците ѝ от НАТО, страдат от "критичен недостиг" на артилерийски снаряди и муниции и не биха могли да удържат защитна позиция.

Позицията на министерството на отбраната в Лондон е, че Великобритания работи с НАТО и е "добре оборудвана, за да поеме водеща роля."

В "нообичайния" контекст на "конфликт с висока интензивност между НАТО и Русия" има "риск Великобритания... да бъде надвита" от други сили.

Би Би Си отбелязва, че през 2014 г. руската артилерия и ракетни батареи, унищожавайки два украински батальона, са доказали, че са достатъчно мощни.

Преди по-малко от три седмици френският президент Еманюел Макрон провокира спорове с коментара си за "мозъчна смърт" на НАТО и предупреди за опасността от отслабване на ангажимента на основния гарант на Алианса, САЩ.

През август министерството на отбраната публикува данни, сочещи, че за девета поредна година числеността на въоръжените сили намалява, а половин година по-рано комисия, наблюдаваща разходите на Камарата на общините, обяви, че в десетгодишен план за превъоръжаване на военните има "черна дупка" от поне 7 млрд. лири.

Дневник