Вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев, който е издигнат от инициативния комитет с намерение да бъде техен кандидат за председател на организацията, заяви, че волейболните клубове сами трябва да поискат промяната и да бъдат смели.

"За да искаме промяна, ние трябва да предложим нещо ново и по-добро, а не само да сменим един човек с друг", каза Ганев при официалното си представяне като кандидат на опозицията. На пресконференцията присъстваха представители на водещите клубове, целящи да свалят от власт сегашния президент на федерацията Данчо Лазаров.

Според Ганев вече е "назрял моментът за промяна" в българския волейбол. Той заяви, че заедно с недоволните клубове са изготвили програма, която следва ясни цели за развитието на спорта.

"Целта е да изградим работеща федерация с екип от хора, милеещи за българския волейбол. Да поставим силен фокус върху детско-юношеската школа. Да има прозрачност в управлението и финансова стабилност с повече средства за клубовете и осигуряването на партньори, които да помагат за развитието на волейбола", каза Ганев.

Още с представянето му Давид Давидов заяви, че кандидатурата на Ганев не е безспорна, тъй като самият Ганев дълги години е част от управлението на федерацията. Бившият волейболист обаче посочи, че най-голямата му грешка е била, че в някои случаи е приемал решения, с които не е бил съгласен. И допълни, че той и клубовете от опозицията имат обща цел и ако тя бъде постигната, няма значение по какъв път се е минало.

Ганев е уверен, че при промяна ще се подобри финансовото положение на клубовете.

"Да има прозрачност в управлението, да не става всичко в последния момент, както досега. Финансова стабилност с повече средства за клубовете и осигуряването на партньори, които да помагат за развитието на волейбола. За да постигнем тези цели, на нас ни е необходим екип. Един добре подбран екип е по-силен от един човек. Израснал съм във волейбола и знам, че идеите и резултатите на екипа са по-мъдри и по-успешни", каза той.

По думите му е бил отлъчен от управлението на федерацията покрай световното за мъже преди година.

Ключово условие в борбата е с подписите на една трета от клубовете да бъде свикано извънредно изборно общо събрание. От инициативния комитет посочиха, че до два дни ще внесат събраните подписи. Те вече разчитат на подкрепата на 48 от всичките 128 клуба.

Според сегашния устав за президент могат да се кандидатират единствено членове на управителния съвет. За момента Ганев е член, но той изрази притеснения, че Лазаров ще направи опит да го изключи на общото събрание на 20 декември.

От опозицията отговориха след въпрос на "Дневник", че ще успеят да се справят с времето, както и че имат план В и дори план С в, случай че Ганев бъде изваден от управителния съвет и изгуби възможност да се кандидатира за президент.

На срещата пред медиите присъстваха още президентът на "Левски" Владимир Николов ("Левски"), треньорът на ЦСКА Александър Попов, президентът на "Марица" Илия Динков и представители на "Черно море", "Славия", "Виктория волей" и "Пирин".

"Като спортист и в живота винаги съм излизал на битки. Не ме интересува какво прави противникът, аз знам какво трябва да направя", каза още Ганев, който призова за подкрепа от клубовете в страната.

"Утре (четвъртък) внасяме предложение пред управителния съвет на федерацията за свикване на извънредно общо събрание с кандидатурата на Любомир Ганев за председател. След входирането федерацията има срок 2 седмици да свика управителния съвет и да се произнесе по искането. Затова е важно на общото събрание на 20 декември в Казанлък всички клубове да бъдат там и с гласа си да поискат тази промяна", поясни Николов.

Динков посочи, че целта не е един цар да се смени с друг, а изобщо вече да няма царе.

Дневник