Турското правителство ще продължи да се противопоставя на опитите на съюзниците си в НАТО да подкрепи план на алианса в помощ на Полша и балтийските републики, докато не бъдат изпълнени условия, които Анкара поставя за собствения си план за отбрана, съобщи турски дипломатически източник, цитиран от "Ройтерс".

Агенцията съобщи във вторник, че Турция иска първо да получи повече подкрепа в борбата си със сирийските кюрдски отряди YPG, които смята за част от терористичната Кюрдска работническа партия. Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган настоява НАТО формално да обяви подкрепяните доскоро от САЩ кюрди от YPG за терористи. Турция е много ядосани и на това, че нейни съюзници са помагали на тази групировка, която е в сърцевината на Сирийските демократични сили, сражавали се срещу "Ислямска държава".

Източникът на "Ройтерс" казва, че тази година в НАТО е била постигната договорка да бъде подкрепен план на алианса за защита на Турция в случай на нападение от юг, т.е. откъм Сирия. Този план включвал признаване на YPG за терористична заплаха за Анкара, но след това Вашингтон оттеглил подкрепата си, а след това се отказали и други страни членки.

"Затова казваме, че ако нашият план (за отбрана) не бъде публикуван, ние няма да позволим да мине и другият (планът за Полша и балтийските републики). Онези, които искат от нас да се публикува планът за балтийските страни, трябва да демонстрират същата загриженост и за нашия."

Срещата на върха на НАТО е насрочена за 4 декември в Лондон и посланиците на 29-те страни членки се опитват да съберат одобрението на всички за план за защита на четирите страни в случай на атака от Русия.

Това не означава, че те няма да бъдат защитени. "Разполагаме с планове за отбрана и защита н авсички съюзници и ангажиментът ни за колективна отбрана е непоклатим", каза генералният секретар Йенс Столтенберг. "Имаме не само планове, но и повече сили в готовност, модернизирана командна структура и повече способности в сравнение с предходните десетилетия."

Дневник