Селекционерът на националния отбор по футбол на Испания Луис Енрике, който в сряда се завърна начело на тима, заяви, че е отговорен за уволнението на неговия асистент и предишен наставник на отбора Роберто Морено. По думите му Морено е предал доверието му.


"Той дойде да ме види в къщата ми и ми каза, че иска да води тима на европейското първенство през 2020 г. и след това ще бъде щастлив отново да бъде мой помощник. Разбирам, че той се труди много, за да е треньор, и е амбициозен, но за мен това е предателство. Никога няма да направя подобно нещо и не искам някого с тези качества в щаба си", каза Енрике при повторното си представяне.

Той си тръгна от поста през лятото, като се мотивира с лични причини. Тогава Енрике и семейството му минаваха през труден момент заради болестта на дъщеря му Шана, която почина в края на август.

През това време асистентът му Морено застана начело на отбора. Той води тима в девет от десетте мача от квалификациите за европейското, в които записа седем победи и две равенства при голова разлика 29:4. 

Преди седмица Морено отказа да говори пред журналистите след последния мач от пресявките. Това предизвика напрежение в испанските медии.

"Разбирам решението му, но не мога да се съглася с него и му казах, че не го искам за мой помощник. Амбицията трябва да се насърчава, но прекомерната амбиция е дефект, а не добродетел", допълни Енрике.

Дневник