Президентът на Русия Владимир Путин увери, че страната ще организира на най-високо ниво домакинските си мачове от европейското първенство догодина, съобщи ТАСС. Според него турнирът е с голямо значение за Русия.

"Ще направим всичко възможно, за да не разочароваме вас, феновете и играчите", обърна се Путин към президента на УЕФА Александър Чеверин по време на визитата му в Санкт Петербург.

"Този шампионат ще бъде специален, защото ще отбележи 60-ата годишнина (от създаването на турнира). За нас това е от голяма важност, защото първото първенство преди 60 години беше спечелено от Съветския съюз", каза Путин.

Според президента на Русия популярността на футбола в страната се покачва, като за това допринасят домакинствата на големи спортни форуми като световното преди година. Путин допълва, че около 3 милиона души в Русия са свързани по някакъв начин с футбола.

Изказването му идва няколко дни, след като комисия към Световната антидопингова агенция (WADA) препоръча страната да бъде наказана да не приема спортни събития в следващите четири години заради продължаващите допинг скандали. Това може да отнеме домакинските мачове на Русия от европейското.

От своя страна, Чеферин похвали Русия за домакинството на световното през 2018 г. и добави, че УЕФА няма никакви съмнения в способността на страната да организира големи спортни форуми.

По случай 60-годишнината от създаването на турнира Евро 2020 ще се проведе в 12 града в 12 държави. Санкт Петербург ще приеме три мача от групите и един четвъртфинал.

Дневник