Равнището на безработица в Шуменска област през октомври е 8,6%, като броят на регистрираните безработни в бюрата по труда e 6543. Спрямо месец октомври 2018 г. регистрираните безработни бележат спад - със 775 лица по-малко, а равнището на безработица намалява с 1,0%.

Данните са на Дирекция “Регионална служба по заетосттa” - Варна

В град Шумен броят на регистрираните безработни през месеца е 1357, при 1309 през септември. Равнището на безработица в града e 3,0%, с 0,1 процентни пункта по-високо спрямо предходния месец.

През октомври на работа в област Шумен са постъпили 506 безработни, като 467 са намерили реализация на първичния трудов пазар. От тях 89% са започнали работа със съдействието на трудовите посредници в бюрата по труда.

Заявените работни места през месеца са 290, от които на първичния пазар са обявени 243. Най-много работници се търсят от сферата на преработващата промишленост, търговия, образование, държавно управление. По програми и мерки за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са заявени 47 работни места.

ШУМ.БГ