Екологичното сдружение "За Земята" обяви, че започва информационна кампания за намаляване на замърсяването от битовото отопление с твърди грива в София. Домакин на старта на кампанията е район Овча купел в столицата, като в сградата на общината ще бъдат разположени информационни плакати и брошури за вредните ефекти от изгарянето на дърва за отопление и как да ги избегнат.

Ивайло Попов от "За Земята" разяснява, че когато се изгаря дървесина, се изхвърлят големи количества сажди, фини прахови частици (ФПЧ), бензопирен и други полиароматни циклични въглеводороди, които са опасни за здравето, особено на тези, които ги използват в дома си. Остарелите печки, неправилното им използване, горенето на влажни или боядисани дърва засилват проблема. Според неправителствения експерт отоплението с дървесина е приемливо за здравето, само ако е с уреди, които имат сравнително ниски емисии на ФПЧ и се използват сухи дърва, пелети или брикети.

Кампанията ще разпространи препоръки за алтернативи в отоплението, като например програмата на Столична община за подмяна на уредите или пък националните програми за енергийна ефективност. С тях гражданите могат чрез различни уреди или подобрена изолация на жилищата да намалят необходимите количества дърва, а оттам и замърсяването. Друга важна мярка е ползващите дърва за огрев да ги оставят да изсъхнат под навес за поне една година, за да постигнат нормативното изискване за влажност до по-малко от 30%.

Изискванията към гражданите

По-рано тази седмица от "За Земята" разпространиха своето становище по новоприетата Наредба за изискванията и контрола върху дървесината, която се използва за битово отоплениe, която от 7 октомври насам задължава гражданите да следят за качеството на дървесината, която ползват за отопление. Именно на ползващите дървен материал е вменена отговорността да спазват ограничението дървеният материал да бъде с абсолютна влажност до 30%.

За момента контролът по спазването на ограничението за битово изгаряне е неясно разпределен между кметовете и регионалните инспекции на екоминистерството (РИОСВ) и се очаква да се извършва с посещения в домовете.

От "За Земята" твърдят, че с това не се въвежда желаният стандарт за съдържанието на влажност, който да е задължителен за производителите и доставчиците на дървесина. Според неправителствената огранизация именно тези, които са в началото на веригата на дървесината за отопление, са подходящият и обозрим обект на институционалния контрол.

Сдружението отбелязва също, че стандартът за дървесина е изключително важен за изпълнение на изискванията на Европейския съюз за фините прахови частици, защото над 76% от хората, ползващи твърди горива, сe отопляват с дърва и едва 14-15% - с въглища.

Предисторията

Вече две години и половина екоминистерството на България периодично отговаря на Европейската комисия за това какви мерките е предприело, за да се справи с мръсния въздух след решението на Съда на ЕС от април 2017 г, с което държавата беше осъдена за неизпълнение на задълженията по Директивата за качеството на въздуха.

През декември 2018г. бяха приети изменения в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които се въведоха изисквания за качеството на въглищата за отопление. През септември 2019г. беше приета и нова Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020 - 2030 г. В програмата са предвидени мерки в секторите, които са по-значими източници на емисии в атмосферния въздух, като селско стопанство, автомобилен транспорт и битово отопление, съобщава пресцентърът на правителството.

Междувременно, през април тази година Европейската комисия отново се оплака от недостатъчно изпълнение на политиките за чистота на въздуха, като отбеляза, че спрямо 2017 г. е "налице известен напредък", който "обаче е ограничен до приемането на правни актове, като до момента не се съобщава за наличието на практическо изпълнение".

През юли еврокомисията започна и нова наказателна процедура за високите нива на емисии на серен диоксид. През август и глобалният доклад на Грийнпийс класира България сред 20-те най-замърсяващи държави в света, които имат най-високи емисии на серен диоксид.

Дневник