Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщи, че се ограничава използването на вода от важните за питейно-битово водоснабдяване язовири, чийто наличен обем е под 50%. Темата за нивата на язовирите е особено актуална след въвеждането на режим в Перник, където яз. "Студена" е с изключително намален обем, а се оказа, че за това се е знаело от месеци.

По тази причина се спира използването на води за промишлени цели от язовирите "Дяково", "Асеновец" и "Ястребино". Екоминистерството е уведомило ВиК операторите, ползвателите на водите и експлоатационните дружества, които стопанисват язовирите, да ограничават ползването. Те са предупредени да вземат мерки за алтернативно снабдяване от други водоизточници. Целта е да бъде обезпечено питейно-битовото водоснабдяване.

Сливен е застрашен от воден режим

От съобщението на екоминистерството се разбира, че Сливен е застрашен от воден режим, тъй като основният източник на питейна вода за града - язовир "Асеновец", е запълнен едва 34.47%.

"В месечния график за декември МОСВ ще редуцира разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване на 1.8 млн. куб. м съобразно данните за суха по влажност година с обезпеченост 75%", се казва в съобщението на екоминистерството. Оттам посочват, че са уведомили местното ВиК дружество, че следва да предприеме мерки за снабдяване от други водоизточници, за да може яз. "Асеновец" да се запълни и да се осигури питейно-битовото водоснабдяване на града. Посочват, че "ВиК Сливен" има още пет разрешителни за водовземане от над 50 тръбни и шахтови кладенци.

В Дупница се ограничава ползването на яз. "Дяково" за промишлеността

Язовир "Дяково", който се намира край Дупница, към момента e с процент на запълване 36.98. Язовирът се ползва освен за питейно-битово водоснабдяване и за промишлени цели, напояване и енергетика. С графика за декември 2019 г. ще бъде ограничено водоподаването от него за други цели освен за питейно-битовите.

С нисък процент на запълване е и търговищкият яз. "Ястребино" - 31.16%. От МОСВ уверяват, че този обем гарантира осигуряването на пълното питейно-битовото водоснабдяване и не е необходимо да се намалява заявката на местното ВиК дружество. Води от язовира се ползват за питейно-битово снабдяване и за напояване.

Водоползвателите са уведомени, че при планирано увеличаване на потреблението от страна на община Антоново до границите на лимита по разрешителното предвид приоритетите по Закона за водите ще бъдат предприети действия за ограничаване на напояването.

Дневник