Площад в центъра на София да носи името на първия свободно избран президент Желю Желев - това предложение до столичния кмет Йорданка Фандъкова внесоха днес в общината членове на екипа на държавния глава. Желев печели изборите през 1992 г., мандатът му е до 1997 г. Преди това - от 1990 до 1992 г., е президент, избран от парламента. Д-р Желев е философ, автор на забранената при комунистическия режим книга "Фашизмът", дисидент, основател на Клуба за гласност и преустройство преди 1989 г. и основател на Съюза на демократичните сили (СДС) на 7 декември 1989 г.

Писмото до Йорданка Фандъкова, предоставено на "Дневник", гласи:

"Обръщаме се към Вас с молба да отправите писмено предложение до Столичния общински съвет за именуване на общински обект – площад – на името на първия свободно избран президент на Република България Желю Желев. Предлагаме площадът да бъде оформен в пространството между улица "Московска" от североизток, сградата на Националната художествена галерия и Етнографския музей от югоизток, площад "Княз Александър I" от югозапад и сградата на Народното събрание (бившия Партиен дом - бел. ред.) от северозапад.

Ние, подписалите настоящото предложение, имахме отговорността да работим в екипа на президента Желю Желев и да опознаем човека, който притежаваше достойнството и смелостта да се опълчи срещу тоталитарния режим, като успя да обедини граждани с различни биографии, възгледи и позиции, но с обща непоносимост към несвободата и живота в лъжа.

Като президент той категорично отстояваше евроатлантическата ориентация на България и ценностите на демокрацията, правата на етническите и религиозните малцинства и принципите на толерантността. Той беше убеден в необходимостта да се демонтира комунизмът, като едновременно с това разбираше необходимостта от компромиси в името на гражданския мир.

За нас това са достатъчно причини да се именува посоченият площад на името на Желю Желев, защото традицията на достойнство и смелост в българската история трябва да се поддържа."

Дневник