Актьорът Самуел Финци ще е водещ на откриващата церемония на 20 февруари и връчването на наградите на 29 февруари на предстоящото през 2020 г. юбилейно 70-о издание на Международния филмов фестивал в Берлин, съобщиха организаторите му.

Роденият в Пловдив актьор е син на друг голям български актьор - Ицхак Финци. След като завършва Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ", следва "Актьорско майсторство" в НАТФИЗ, а след промените се установява в Германия, където живее и работи до днес.

В новината за избора на Финци в сайта на Берлинале не се споменава нищо за българския му произход. Описано е, че започва кариерата си още по време на следването си и че отрано се свързва с режисьори, които имат силно влияние върху европейската театрална сцена и екрани. Отбелязани са също дейностите му на "всички големи немскоезични, но и редица европейски сцени" както в киното, така и в телевизията. "Самуел Финци е един от най-търсените театрални и филмови актьори в немскоезичния свят, спечелил множество награди за работата си", допълва още текстът, който откроява и неговите актьорски качества.

Освен че ще е юбилейно, изданието, на което той ще бъде домакин, ще е и първото под ръководството на новия екип на изпълнителния директор Мариете Рисенбеек и творческия директор Карло Катриан. Двамата коментират: "Много сме доволни, че Самуел Финци ще води и ще е домакин на откриването на 70-ото Берлинале. Неговите красноречие, енергия и умения за импровизация обещават един развлекателен старт на фестивала."

"Като европеец за мен е огромна чест да бъда част от един от най-важните филмови фестивали в света. Щастлив съм от възможността да бъда част от Берлинале 2020 по повод неговата 70-годишнина и неговото ново начало", допълва Финци в официалното изявление.

Откриващата и закриващата галавечери ще бъдат излъчвани на живо по немския канал ZDF, както и онлайн в сайта на фестивала.

Малко преди церемонията на Берлинале, от 24 януари, Финци предстои да се появи на българските киноекрани във филма на братя Чучкови "18% Сиво", базиран на романа на Захари Карабашлиев с Руши Видинлиев и Доля Гавански в главните роли.

Дневник