Административен съд Шумен потвърди решението на Общинска избирателна комисия за определяне на резултатите от изборите за общински съветници в Община Шумен

Съдът е възприел като неоснователни жалбите на кандидатите за съветници от НФСБ и на партия Воля, с които те оспориха решението на ОИК. В двете жалби бе посочено, че при броенето на бюлетините е станало неправилно отчитане на действителни и недействителни гласове.

По тази причина съдът назначи тройна експертиза, която огледа бюлетини от 97 секции. Експертите установиха, че има неправилно отчитане на бюлетини като действителни и недействителни и обратно, но техният брой не променя гласовете за избор на общински съветници. Нито Воля, нито НФСБ събират достатъчно гласове, за да имат представител в местния парламент.

„Воден от тези съображения решаващият състав на Административен съд Шумен е счел депозираните жалби за неоснователни и е потвърдил решението на Общинска избирателна комисия - Шумен, за определяне на резултатите от изборите за общински съветници в Община Шумен“, се посочва в решението на съда.

Решението на АС-Шумен подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд на Република България.

ШУМ.БГ