Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се надява догодина да тръгне доброволната казарма, предаде БНР. Във Велико Търново пред журналисти той обяви, че за издръжка на бъдещите войниците и за ремонти на базите, в които ще служат, в бюджета на Министерството на отбраната са планирани 4 млн. лева.

"Ние сме го замислили в три модула – три, шест и девет месеца доброволно, и с опция, ако след това имаш желание, на практика тази подготовка, която си получил, ти е основата, на която ти веднага можеш да постъпиш в армията, ако желаеш", допълни военният министър.

Той изрази надежда, че в началото на следващата година ще бъдат приети промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, които позволяват въвеждането на доброволната казарма. Каракачанов обаче не скри, че дори и този ход няма да доведе до запълване на свободните места в армията. За него решението е възстановяването на задължителната военна служба.

Каракачанов каза още, че има трудности в преговорите с министерството на образованието за връщането на задължително военно обучение в средните училища.

"Следващата година очаквам да приключим с договорите за корабите и за бронираната машина", каза още военният министър, цитиран от агенция "Фокус". Покупката на 150 машини за пехотата ще струва 2.2 млрд. лева, а за двата нови многоцелеви кораби са предвидените 840 млн. лв., като сумите са без ДДС. Парите ще присъстват в бюджета на Министерството на отбраната за следващата година.

"Ние сме достатъчно толерантни към участниците в тези два конкурса - по искане на някои от фирмите удължавахме на няколко пъти сроковете, тъй като това е сложна материя. Целта ни е да има повече участници и конкуренцията да бъде по-голяма, за да можем да изберем най-доброто. Ако нещата вървят добре, мисля, че до средата на другата година трябва да сме приключили с тези два проекта, тоест да сме сключили договорите", уточни министър Каракачанов.

Дневник