Дългогодишният вицепрезидент на Българския футболен съюз (БФС) Йордан Лечков е освободен от поста си. Това беше съобщено след заседанието на изпълнителния комитет.

Мястото на Лечков като първи вицепрезидент и отговорник за националния отбор поема Емил Костадинов. Бившият кмет на Сливен остава член на изпълнителния комитет поне до конгреса на 7 юни. Лечков е вицепрезидент на БФС от 2005 г.

Той обаче твърди, че заседанието на изпълнителния комитет е било нелегитимно.

"Много се нагнети напрежението подписал-неподписал. Излезе, че все едно ние лъжем. Затова беше решено единодушно да бъде освободен от тази позиция", каза Венцислав Стефанов.

След оставката на Борислав Михайлов през октомври и последвалото назначаване на Михаил Касабов за временно изпълняващ длъжността Лечков оспори и подаде иск в съда. Той дори обяви, че не е подавал оставка.

Атанас Фурнаджиев, който също е вицепрезидент, обяви, че Лечков не е искал да има конгрес.

"Желанието му беше да се изкара мандатът до неговия край и конгрес да няма", каза Фурнаджиев и коментира гласуването на Изпълкома. "Имаше един въздържал се от гласувалите. Не присъстваха само двама души - Спас Русев и Кирил Домусчиев, които предоставиха пълномощни."

"Всичко, което се прави, се прави по неправилен начин. Този конгрес няма как да бъде свикан от този временно изпълняващ президент или този изпълком. Аз съм подал жалба в съда за решенията на предишното заседание. На 14 октомври се случи нещо на мача, никой не говори за това, на 18 октомври пак се случиха някои неща, има проверка на държавата, доколкото разбирам до утре има краен срок. Ще се произнесат органите. Има си ред и през цялото овреме ви казвам, запазих мълчание, сега вече мога спокойно да говоря. Подал съм си по надлежния ред в съда моите опасения, сега това, което взехме като решения днес - пак е нелегитимно. Всяко едно решение", каза Лечков след заседанието на изпълнителния комитет.

Той изрази желание следващият конгрес да бъде редовен, а не извънреден. "Сега трябва да похарчим 500 хиляди лева за конгреса".

"Има два начина да бъде свикан Конгрес, на първо място от клубовете, вчера имахме среща с областните, те казаха, че няма да приемат оставката на Борислав Михайлов. Без да търся конспирации, предния път обезглавихме Михайлов, сега Лечков, следващият път ще е Костадинов", добави той.

Дневник