Двама евродепутати от ДПС и "Обнови Европа" са единствените, подкрепили резолюция за присъединяването на ЕС към документа за борба с насилието, основано на пола, известен като Истанбулската конвенция.

Резултатите от вота на Предложение за резолюция В9-0225/2019 показват, че сред въздържалите се евродепутати има и такива, които подкрепяха конвенцията.

Те трябваше да дадат мнението си за това дали трябва да бъдат осъдени кампаниите срещу Истанбулската конвенция в някои държави и новата Европейска комисия да превърне борбата срещу насилието, основано на пола, в по-важен приоритет. Повече за резолюцията четете тук.

Илхан Кючюк и Атидже Алиева-Вели са двамата от ДПС, гласували "за" необвързващия документ, подкрепен с мнозинство от 500 депутати (според стр. 184 от документа). Третият, Искра Михайлова, не участва в гласуванията (както и във вчерашните за новата Европейска комисия).

Сред 91 евродепутати "против" са осем български. Те са двамата от ВРМО и групата на Европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки. Така са гласували и трима от Европейската народна партия - Асим Адемов, Александър Йорданов и Андрей Новаков. Има и трима социалисти (единствените, гласували по този начин от Прогресивния алианс на социалистите и демократите) - Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов.

Въздържалите се са 50, сред които са и българите Андрей Ковачев, Радан Кънев и Емил Радев (ЕНП), заедно със Сергей Станишев (който бе поддръжник на конвенцията) и Елена Йончева от "Социалисти и демократи".

Конвенцията, подписана от България още преди години, предизвика ожесточени спорове в началото на миналата след кампания, която представяше основната ѝ цел като вратичка за узаконяване на еднополовите бракове и я определяше като посегателство срещу семейните ценности, независимо от всички аргументи, оборващи това твърдение.